Gradinarit

5 Sfaturi practice pentru grădinărit

5-sfaturi-practice-gradinarit

Grădinăritul poate fi un hobby foarte plăcut şi relaxant pentru oricine, indiferent de vârstă. Deşi pare uşor la prima vedere, grădinăritul se va dovedi mai dificil decât îţi închipuiai pentru că presupune multe activităţi repetitive şi atenţie sporită la detalii şi la tot ce ai de făcut în anumite perioade din an.

Nu toată lumea ştie cum să se ocupe că la carte de grădină şi de grădinărit, aşa că ne-am propus să discutăm despre 5 sfaturi practice pentru grădinărit atât pentru amatori, cât şi pentru profesionişti, pentru oameni cu experienţă.

5 sfaturi pentru grădinarii amatori, dar și pentru cei cu experiență

În următoarele rânduri ți-am pregătit 5 sfaturi care pot fi aplicate atât de persoanele pasionate de grădinărit, cât și de grădinarii cu mai multă experiență. Bineînțeles, sunt mult mai multe sfaturi de pus în aplicare, dar noi am ales doar câteva dintre cele mai importante.

1. Înainte de orice stabileşte tipul grădinii tale.

Nu începe să plantezi sau să lucrezi pământul până ce nu ştii ce fel de grădină vrei să ai, dacă va fi pe sol, în jardiniere sau în straturi, ghivece, dacă vei avea flori şi legume sau alte plante, arbuşti etc. De asemenea este important să stabilești ce suprafață din curtea casei tale va fi acoperită cu gazon natural. Aşa ştii şi ce îţi trebuie pentru grădină, cum va arăta la final şi ce tip de accesorii, unelte vei avea nevoie ca să obţii cea mai frumoasă grădină.

2. Alege cu mare atenţie pământul pentru grădină.

Pentru flori cumperi pământ special cu îngrăşăminte aplicate, la legume şi fructe e foarte bun un amestec nutritiv, cu mult fosfor, potasiu sau nitrogen de calitate. Arbuştii şi arborii au nevoie şi ei de pământ bine fertilizat ca să se dezvolte cât mai armonios şi mai rapid. Dacă nu te pricepi la tipurile de sol consultă descrierile producătorilor.

3. Găseşte spaţiul perfect pentru cultivare.

Te gândeşti la amplasarea curţii, la lumina soarelui şi cum va veni pe sol, la modalităţile de irigare. Nu alege spaţii unde e mereu umbră, unde e riscul să mai cadă ceva pe sol şi să distrugă tot ce ai plantat acolo. Cel mai bine este să delimitezi dinainte un spaţiu doar pentru grădină şi să te asiguri că are şi lumina excelentă mereu.

4. Optează pentru metoda potrivită de cultivare.

Poţi să semeni direct seminţele în sol sau poţi să foloseşti răsadurile deja crescute, plante care au şi rădăcini tinere. La flori vei merge pe bulbi ca să ai succes în privinţa cultivării şi a plantarii.

5. Udă regulat şi după un program tot ce ai plantat.

Este foarte important că imediat după plantare să uzi şi să stabileşti program clar de irigat pentru fiecare tip de plantă din grădină. Nu exagera însă cu udatul pentru că fiecare plantă are nevoie de o anumită cantitate de apă. Aceste doua rezultate le poți obține apelând la un sistem de irigare al gazonului, al cărui investiție va fi rapid amortizată printr-o grădina frumoasă, verde și sănătoasa, care nu-ți mai consumă inutil timpul și nu-ți mai crează breșe în programul tău zilnic.