Sistem Irigare Gazon

Proiectare sistem irigatii gazon

Ai o curte pe care vrei sa o amenajezi sau deja este amenajata si te-ai saturat de udat cu furtunul in fiecare zi, in loc sa-ti petreci timpul cu familia? Cauti un sistem irigare gazon automatizat si personalizat?

proiectare sistem irigatii

De ce sa optezi pentru proiectarea sistemului de irigatii?

Pentru ca ne pasa de timpul tau liber si de investitia pe care vrei sa o faci in amenajarea gradinii, iti venim in ajutor cu serviciul de proiectare a sistemelor de irigatii a gazonului automatizate care te ajuta sa ai o irigatie eficienta fara a mai fi nevoie de udari suplimentare cu furtunul.

Poate te intrebi de ce un sistem de irigare este necesar sa fie proiectat si care sunt avantajele proiectarii sistemului de irigatie?

 1. In primul rand este foarte important ca zona verde care se doreste sa fie udata sa se ude uniform, acest lucru confera gazonului o sanatate de invidiat, o culoare mereu verde si de asemenea o crestere uniforma pe toata suprafata. 
 2. In al doilea rand pe langa udarea uniforma este foarte important ca intreaga suprafata sa fie udata, locul cel mai critic unde se usuca gazonul cel mai repede este in imediata apropiere a borduriilor din cauza temperaturilor ridicate la care poate ajunge bordura intr-o zi calduroasa.
 3. In al treilea rand dar la fel de important sau poate chiar mai important decat primele 2, este ca proiectand si instaland sistemul de irigatie dupa un proiect bine conceput, te ajuta sa economisesti bani din realizarea diferitelor „experimente” de udare care in proportie de 99% din cazuri, valoarea finala a experimentelor depaseste cu mult valoarea unui sistem de udare bine conceput.

Cum proiectam instalatia de irigare?

Sistemul automat de irigatii gazon se proiecteaza personalizat pentru fiecare gradina sau zona verde, foarte important este ca dimensiunile suprafetelor sa fie cat mai precise

Scopul proiectarii acestor sisteme de irigatii este de a asigura necesarul de apa optim pentru fiecare tip de vegetatie, udarea sa fie in mod regulat chiar si in perioadele vacantelor si scaderea costurilor cu apa fata de o udare conventionala cu furtunul. 

Oferim proiectare GRATUITA a sistemului de irigatii pentru Clientii Nostri

In timpul proiectarii se iau in calcul mai multi factori:

 • economia de apa
 • presiunea sursei de apa
 • debitul acesteia
 • rata precipitatiei pe m2
 • pierderile de presiune pe coloanele principale si secundare

toate acestea pe o suprafata de teren bine delimitata.

proiectare sistem irigare gazon

Care este scopul unui sistem de irigatii eficient:

 1. Sa asigure apa la debitul si presiunea necesara functionarii corespunzatoare a aspersoarelor amplasate în orice punct al terenului, conform proiectului de stropire.
 2. Parametrii de pierderi de presiune dinamica si viteza apei pe coloane sa fie in parametri garantati de producator pentru a nu provoca suprasolicitarea tubulaturii si echipamentelor de irigatii.
 3. Sa distribuie apa prin metoda aspersiei pe toata suprafata propusa pentru functionare ca spatiu verde si fara a uda spatiile din beton sau unde nu este necesara irigatia, cu un înalt grad de uniformitate, pentru a reduce la minim consumul de apa si energie.
 4. Sa asigure irigarea tuturor suprafetelor proiectate, conform cerintelor, în timpul maxim alocat (pe perioada de noapte).
 5. Sistemul sa poata opri automat irigatia în caz de precipitatii naturale cu o intensitate mai mare de cea propusa pentru materialul vegetal existent.
 6. Irigarea tuturor spatiilor verzi sa poata fi programata unitar si usor de catre utilizator. Este necesar, de asemenea, ca sistemul ales sa nu permita modificarea neautorizata a programelor de irigatie.

Ca exemplu in aceste doua imagini prezentate mai jos, va aram ce inseamna un proiect realizat de noi pentru un sistem de irigare gazon. Aceast proiect este un caz real, dar acum are caracter strict informativ.

Model proiectare sistem de irigatii automatizat. Afla mai multe despre importanta proiectarii instalatiilor de pe www.irigarden.ro
Model de proiect realizat pentru toti clientii care opteaza pentru un sistem de irigatie profesional.

Proiectare sistem de irigatii personalizat

Producatorii de materiale pentru irigatii recomanda proiectarea sistemelor de irigat de catre personal calificat.

Un sistem de irigat montat pe o suprafata de teren fara a se lua in calcul criteriile mai sus mentionate, are sanse sa nu functioneze, iar proasta functionare duce la cheltuieli si neplaceri ulterioare.

Pentru a repara acest tip de sisteme costa mai mult decat realizarea lui initiala si va dam cateva exemple:

 • O pompa care nu este aleasa in functie de consumurile zonelor risca sa se arda;
 • Consumul de apa al zonelor cat mai apropiate, fapt ce ne ajuta sa alegem pompa necesara;
 • Aspersoarele cu rotoarele nu sunt compatibile pe aceeasi zona (circuit) de udare, rata precipitatiei fiind total diferita. O greseala de acest gen, facuta de instalator necalificat, este foarte greu de remediat; putand duce chiar si la inlocuirea intregului sistemului de udare.
 • Un aspersor sau rotor conectat in locul gresit la reteaua subterana de tevi, implica costuri ulterioare pentru repozitionarea lui;
 • Razele de udare a aspersoarelor sau rotoarelor este ideal sa se suprapuna MINIM 90% din lungimea lor. Prin aceasta suprapunere se scade cu pana la 25% consumul apei, sau a curentului electric care alimenteaza o eventuala pompa.

Pentru a beneficia de un proiect de irigatii pentru curtea dvs, va rugam sa ne contactati prin email sau telefonic, iar noi va vom cere informatiile necesare pentru intocmirea proiectului.

sistem irigare gazon automat

Proiectele realizate de noi in calitate de partener oficial Rain Bird, corespund in totalitate cu normele indicate de producator dar mai presus de aceste norme proiectele vin sa sustina misiunea firmei noastre de a oferi un sistem de udare cat mai eficient la costuri cat mai reduse.

Tocmai de aceea, noi NU va vom oferi urmatoarele 11 solutii si nici nu recomandam folosirea lor:

 1. Cu aspersoarele pozitionate doar pe mijlocul suprafetelor si cu un unghi de udare de 360 de grade, intotdeauna vor ramane zone verzi care nu se vor uda.
 2. Nu vom folosi aspersoare cu o singura duza reglabila cu raza cuprinsa intre 1 si 5 metri, pentru aceasta diferenta de raza exista cel putin 7 tipuri de duze care se aleg in functie de latimea suprafetei.
 3. Proiecte cu zone din curte unde nu ajunge apa.
 4. Nu vom folosi conceptele in procesul de proiectare „las’ ca merge si asa….” sau  „mai uda beneficiarul si cu furtunul”.
 5. Nu vom calcula produse de la mai multi producatori intr-un singur sistem de irigat (de ex: Panou comanda 1 producator, aspersoare alt producator, electrovane altul, etc.) pentru ca este foarte problematica si dificila intretinerea ulterioara.
 6. Nu vom folosi produse din marile lanturi de magazine catalogate produse „hobby”.
 7. Nu vom recomanda ca sistemul sa fie facut pe teava de PPR (costuri mult mai mari, intretinerere si montaj foarte dificil).
 8. Nu vom da oferte de pret cu materiale incomplete doar ca sa fie cea mai mica oferta.
 9. Nu vom trimite materiale in baza proiectelor, fara instructiuni de montaj + asistenta telefonica necesara pe toata perioada garantiei care este de 2 ani.
 10. Nu vom oferi solutii de udare fara o garantie de buna functionare.
 11. Nu vom oferi produse din metal (fitinguri) si nici nu recomandam folosirea lor. Toate produsele principale folosite in sistemele de irigatii sunt de plastic sa nu riscam craparea electrovanelor, ruperea aspersoarelor in zona de filet, etc.