cand-trebuie-tuns-gazonul
Gazon, Gradinarit

Cand si cum trebuie tuns gazonul?

O amenajare de calitate si un gazon care arata exemplar se mentine cu ajutorul unor operatiuni de intretinere impecabile. Una dintre aceste operatiuni este tunderea gazonului. Cu cat tundem mai des gazonul, cu atat vom avea un gazon mai compact, mai verde si mai des, intampinand o crestere excesiva pe inaltime si ingalbenirea gazonului la varfuri. 

Cand avem o crestere intensiva tundem gazonul o data pe saptamana, cand e seceta, cand se termina anotimpul cald vom putea tunde gazonul si la doua saptamani.

Tunderea gazonului in functie de lungimea firului de iarba

Regula de baza la taiere este simpla: se taie o treime din lungimea gazonului, de trei ori pe luna in perioadele de crestere normala. Se va evita tunderea gazonului cand solul e uscata sau cand gazonul e uscat. La inaltimi de pana la 7-10-12 cm trebuie intervenit asupra lui, tunderile fiind adaptate in functie de tipurile de gazon alese.

Prima tundere a gazonului se face la 12 cm, se taie varfurile cu lama bine ascutita, nu se smulg. Este bine sa aplicam o fertilizare in perioadele vegetative, primavara, la inceput de aprilie, vara, iunie-iulie ca sa fim siguri ca nu va exista o sensibilizare prea mare a gazonului.

Daca tundem prea scurt gazonul vom avea densitatea afectata la nivelul plantelor ce il compun. Se va folosi motocoasa, iar daca nu am tuns gazonul pe o perioada lunga de timp e bine sa scadem treptat inaltimea de taiere pana la cea normala.

In cazul in care iti doresti ca gazonul tau sa fie des si sa creasca frumos, asigura-te ca beneficiezi de un sistem de irigatie gazon proiectata de specialisti. Echipa noastra ofera acest serviciu gratuit clientilor sai.

Reguli de baza in tunderea gazonului

Tunderea corecta a gazonului trebuie sa tina cont de cateva reguli importante, daca vrem rezultate bune la final. Nu tundeti gazonul in aceeasi directie mereu, ca sa nu apara tasarea si deterioarea sa. Se vor trasa marginile zonei de tuns si tunderea incepe in sens dus-intors, dupa ce trece peste marginea tunderii precedente, pentru uniformitate. Daca a ramas gazon dupa tundere se poate lasa acolo daca vrem sa avem fertilizare naturala in urma descopunerii rapide.

Strangem ce ramane de la tuns cand e prea gras si cresterea e mult prea rapida, ca sa nu apara boli. Cea mai buna metoda de tundere eficienta este tunderea o data pe saptamana pe toata durata anului, fara perioada iernii. Nu permitem gazonului sa faca si seminte si sa se forteze indesirea-la taierea gazonului vor aparea mereu lastari noi.

Recomandarile specialistilor pentru tunderea gazonului

Foarte important de retinut la taiere cu echipamente specializate: marginile tunderii anterioare se „incaleca” mereu, se aplica ingrasamant foliar o data pe luna. In timpul tunderilor se elimina si buruienile manual inainte de tunderea unei zone, daca este cazul.

Cand e foarte cald se tunde dimineata devreme sau seara, cu oprirea prealabila a sistemului de irigat. Vara, cand e foarte cald, gazonul devine inactiv, asa ca nu mai trebuie sa tundem pentru o perioada lunga de timp, pana cand acesta redevine activ.

Toamna se revine la programul de primavara, tundere regulata saptamanal, pana cand temperatura de afara e mult prea scazuta. Cand iarba nu mai creste deloc si deja e aproape iarna vei realiza ultima tundere a anului, la doar 3-4 cm fata de sol.

Daca aveti zone cu umbra multa gazonul poate fi ceva mai mare acolo. La suprafete mici de gazon foarfecele de taiat gazonul este ideal. 

Ca inaltime, se recomanda tunderea gazinului 3-5 cm primavara si toamna si 5-7 cm vara. Imediat dupa plantare tunderea e la 6-8 cm. Daca avem gazon pe loc de joaca tundem la inaltime de 4 cm, pe terenurile de sport merge tuns la 3-4 cm. 

Specialistii recomanda tunderi permanente ca parte a procesului de intretinere, mai ales daca vrei sa ai crestere normala, calitate la fel de buna, rezistanta si vitalitate excelenta pentru fiecare fir din gazon. Regularitatea si consecventa sunt importante cand vine vorba de tunderea si intretinerea gazonului. Incearca sa ai tunderi cam in aceleasi perioade din zi si din lunile in care poti tunde gazonul pentru rezultate foarte bune pe termen lung.