cat-de-des-trebuie-sa-udam-gazonul
Gazon, Irigatii

Cat de des trebuie sa udam gazonul?

Un gazon sanatos are nevoie de cel putin trei factori pentru a arata cat mai bine si a rezista un timp indelungat: are nevoie de aer, de lumina, de nutrienti suficienti si cel mai important, are nevoie de apa. Apa va ajuta semintele sa se dezvolte, gazonul se va maturiza mai repede odata ce e udat corect si suficient.

Frecventa irigarii gazonului

Udarea gazonului nu este o operatiune simpla deloc. La inceput te gandesti cu ce irigi, furtun sau aspersoare, a doua varianta este cea mai buna pentru ca iti permite o udare uniforma si evitarea consumului prea mare de apa.

Cu furtunul poti uda doar zonele unde propriul tau kit de aspersoare gazon nu poate ajunge.

In schimb, daca optezi pentru proiectare sistem irigatii gazon de catre echipa Irigarden, poti beneficia un sistem bine pus la punct care nu mai necesita nici cea mai mica interventie cu furtunul. Oferim gratuit proiectarea sistemului tuturor clientilor nostri.

Cand se uda gazonul?

Perioadele zilei

Dupa ce stii cu ce irigi trebuie sa pui la punct un plan si un orar de udare. De obicei, udam gazonul dimineata si seara, poate noaptea.

Primavara si toamna

Daca avem un gazon pe care l-am pus de curand udam cat de mult putem, in fiecare zi, in prima luna, dar fara sa avem balti la suprafata. Primavara si toamna putem rari udatul gazonului si stabilim un orar de udare o data la doua zile, fara a depasi 15 minute de udare per tura. Un sistem proiectat si automatizat va fi prevazut cu senzori de ploaie si va intrerupe irigarea in toate zilele ploioase specifice acestui sezon.

Cum il udam vara?

Vara putem trece la orar de udare intensiva, o data sau de doua ori pe zi, zilnic, dimineata si seara, maxim 20 de minute. Cu cat avem mai multe zone la soare, cu atat vom uda mai mult acolo.

Un sol nisipos va insemna si mai multa apa pentru gazon, in vreme ce unul argilos va determina folosirea unor cantitati reduse de apa.

Ca regula generala, trebuie sa asiguram umiditate suficienta la nivelul solului in primele saptamani de dezvoltare si nu trebuie sa exageram deloc cu apa, totul sa fie uniform udat.

Intre orele 2 si 9 dimineata e bine sa udam gazonul pentru ca vantul e potrivit, apa nu se evapora rapid. Se vor alege semintele de gazon premium si gazonul care rezista si la udari mai rare daca nu avem aspersoare.

Conditii meteo specifice zonei

Frecventa udarii gazonului natural va depinde si de conditiile meteo din zona. Daca ploua mereu vom uda mai rar pentru ca deja avem apa din abundenta in sol de la ploi. Daca nu ploua se uda de doua ori pe saptamana gazonul, dar nu foarte multa apa folosita per udare. Ca sa vedeti cata apa e in gazon si sol se va folosi pluviometrul.

Citeste si cum se planteaza gazonul perfect si etapele acestui proces.