Odată cu venirea toamnei vom putea iniţia şi procesul de plantare a legumelor specifice acestui sezon pentru a avea iarna şi primăvara tot ce ne trebuie în cămări şi pe masă. Ca o regulă generală, înainte de a stabili ce plantezi toamnă în grădină, tipuri, soiuri de legume, trebuie să te gândeşti la fertilizarea solului ca să ai o cultură sănătoasă şi bogată.
E recomandat fertilizantul natural sau fertilizantul bio pentru a garanta cantităţi suficient de mari de nutrienţi în sol, dar şi pământul tip turbă. Iarăşi foarte important e să stabileşti clar modalitatea de irigare şi să ai sistemul de irigare proiectat, pregătit de instalare imediat după plantare. Poți opta și pentru soluția cu pompe pentru irigatii cu aspersoare.
Ce legume plantăm toamna în grădină?
Iată în continuare doar câteva exemple:
- Usturoi verde sau arpagic – este uşor de plantat în şanţuri, la distanţe mici de 5 cm unul de altul. Adâncimea şanţurilor trebuie să fie cât mai mare ca să lăsăm rădăcinilor loc de dezvoltare;
- Spanac, salată verde sau sparanghel – nu au nevoie de condiţii speciale de plantare, se pot pune direct în sol, dar la salată verde folosim la plantare fertilizant cu fosfor şi potasiu. Rezistenţa la temperaturi mai scăzute este mai mare pentru spanac, dar mai scăzută pentru sparanghel, deci el va avea parte de o atenţie specială în timpul dezvoltării;
- Praz sau ridichi – la ridichi ai solul aerat, adaugi fertilizanţi bogaţi în potasiu, răsadul de praz are nevoie de spaţiu între plante şi de adâncime ceva mai mare în locul de plantare, dar şi de lumină mai multă;
- Hrean – poate fi plantat la umbră, la soare, se va înmulţi repede, butaşii au nevoie de mult spaţiu între ei la plantare ca să se dezvolte corespunzător;
- Broccoli – se vor planta la început de septembrie, chiar în august ca să reziste răsadurile bine şi să apuce să se dezvolte. Când vine frigul se acoperă planta ca să nu fie atacată de temperaturile prea scăzute;
- Morcov – se pot pune seminţele direct în sol la doi centimetri, ca să avem încolţire mai rapidă şi mai uşoară; morcovul are nevoie şi de apă, deci trebuie să udăm regulat;
- Mazăre – se cultivă doar sub clopote de plastic sau de sticlă, se nivelează solul înainte de cultivare, se fertilizează cu îngrăşăminte cu fosfor şi potasiu;
- Ţelină – suportă mai greu temperaturile foarte mari, dar se comportă bine şi la -15 grade Celsius. Umiditatea în exces din aer şi sol o ajută să crească fără niciun fel de intervenţie;
- Pătrunjel, varza Kale.
Dacă alegi să plantezi legume în propria grădină, nu doar că te vei bucura de prezența acestora în bucătăria ta, dar vei avea și un puternic sentiment de împlinire. Legumele crescute în propria curte sunt mult mai gustoase decât cele cumpărate din comerț.
Opțiunea potrivită de la udare a plantelor din grădină se face prin picurare. Vezi detaliile în ghidul complet de irigații prin picurare.