Iarna este un anotimp nu tocmai prietenos cu plantele din grădina noastră. Multe nu rezistă la frig şi la îngheţ, aşa că au nevoie de o atenţie sporită din partea proprietarilor. Dar sunt şi unele plante din grădină care nu au nicio problemă când mai scad temperaturile mult şi vine şi îngheţul tipic sezonului hibernal.
Dacă unele plante au nevoie de un tratament deosebit în perioada sezonului rece, altele rezistă fără probleme indiferent de cât de scăzute sunt temperaturile înregistrate în acest sezon.
Nu mai este necesar să folosești sistemul de aspersoare pe perioada iernii, ba chiar se recomandă golirea sistemului de apă pentru ca acesta să nu înghețe.
Care sunt plantele din grădina care rezistă iarna?
Înainte de a discuta despre plantele care nu au nevoie de îngrijire specială iarna trebuie să ştim că avem trei tipuri de plante: cele exotice, care nu rezistă iarna, stau doar în casă, de exemplu trandafirii japonezi, yucca, cele anuale şi bianuale, care trăiesc un an, poate doi, de exemplu muscatele, plantele aromatice sau panseluţele, cele perene, care se usucă toamna, dar rădăcinile rezistă bine iarna şi primăvara intră în faza de vegetaţie.
Singurele care rezistă excelent pe timp de iarnă sunt cele perene, frigul pentru ele e excelent pentru a stimula începerea unui nou ciclu vegetativ în perioada următoare. Iarna intervine repausul vegetativ la plantele perene, până prin februarie, plantele perene au nevoie doar să fie udate cât mai rar, atunci când chiar au nevoie. Florile roz rezista mai bine iarna, aşa că poţi avea în grădină echinacea sau veronica, dar şi Burnet sau Sanguisorba, lavanda, crinul sălbatic, iarba elefantului.
Alte plante cu rezistenţa bună pe timp de iarnă ar putea fi tuia, hortensia, care rezistă foarte bine şi la -15 grade Celsius, rododendronul, camelia, bergenia, ghioceii.
Care sunt arbuștii care rezistă iarna?
Discuţia despre plantele rezistente la frig se poate extinde şi la nivelul arbuştilor. Aici vom include: cişmirul, care rezistă şi la -20 de grade Celsius, sunătoarea, rezistentă şi la -15 grade Celsius, campanula carpatică, rezistentă şi la -20 grade Celsius, columbine, rezistentă şi la -20 grade Celsius, iasomia de iarnă, rezistenta şi la -15 grade Celsius, dar şi hortensia căţărătoare, rezistentă la peste -15 grade Celsius.
Acestea sunt doar câteva exemple de plante care iubesc frigul iernii şi care nu vor trebui luate în casă sau păstrate undeva într-un mediu cu temperatură mai înaltă. Îngrijirea lor va fi totuşi una minimă, le vom observa pe toată perioada iernii şi le vom uda dacă au nevoie, le vom curăţa. Plantele care rezistă iarna în grădină au nevoie şi de un sol fertilizat, de calitate, pentru a supravieţui când e foarte frig afară, dar şi de o atenţie sporită când temperaturile depăşesc -20 grade Celsius şi apare şi bruma sau îngheţul la sol.