cum-udam-gazonul-furtun-vs-aspersoare
Gazon, Irigatii

Furtun sau aspersoare, cum udam gazonul?

Gazonul natural are nevoie de o intretinere exemplara ca sa arate bine mereu si sa se dezvolte, sa reziste de-a lungul anului. Primele semne care iti spun ca gazonul tau are nevoie de apa sunt culoarea maronie, galbena, aspectul faramicios in multe zone.

Nu uda gazonul in exces

Pe de alta parte nu e bine nici sa exagerezi cu udatul pentru ca vei scoate apa din sol si gazonul nu va mai avea oxigen suficient sa se dezvolte. Ideal ar fi sa ai un gazon suficient de hidratat incat sa poata creste si sa aiba tot ce ii trebuie sa arate bine si sa fie usor de intretinut.

Cand udam gazonul

De regula, gazonul se uda dimineata, dar poti uda si noaptea, dar nu cu foarte multa apa daca alegi a doua varianta. In lipsa ploilor, udarea gazonului poate fi facuta si de doua ori pe saptamana.

Primavara si toamna udam gazonul o data la doua zile, vara udam si de doua ori pe zi, dar asta in functie de conditiile meteo din zona noastra.

Dupa-amiaza se evita udatul pentru ca apa nu ajunge la radacini si se usuca pe firele de iarba din gazon. Cand ai rulori le uzi de trei sau patru ori pe zi in primele 15 zile, pentru crestere rapida si uniformitate.

Udarea gazonului crescut nu va fi mai lunga de 15 minute, nu se uda cu multa apa pentru ca vor putrezi radacinile. Se vor folosi doar doi litri apa la un metru patrat de gazon, dar cand e mai seceta va fi nevoie de ceva mai multa apa, poate o cantitate dubla.

Udatul cu aspersoare

Stim cum sa udam corect gazonul, nu ne ramane decat sa alegem echipamentul pentru udare potrivit pentru gazonul natural. Cea mai buna varianta ramane folosirea de aspersoare profesionale, printr-un sistem de stropire automat.

Ele se fixeaza in sol, se monteaza pe niste suporti speciali si se deplaseaza transversal pe gazon cat se uda toata suprafata. Ai si computer de udare, cu atat mai bine, gazonul se uda si cand nu esti acasa.

Apa se va distribui uniform poti sa instalezi oricat de multe aspersoare ai nevoie, intretinerea si functionarea lor va fi foarte simpla. Poti opta pentru asperoase rotative, daca ai suprafete mari cu gazon natural, raza de udare depaseste 5 metri si ajunge si la 15 metri, aspersoare spray, cu perdea de apa distribuita uniform, daca ai gazon cu suprafete mai mici, cu deschidere mica, raza de udare fiind de doaor 0.6-5.5 metri.

Sisteme de udare automate

Sistemele de udare automate pentru gazonul natural au nevoie de 20-30 minute pentru a asigura apa necesara in pamant. Se programeaza intervalele de udare, timpii de udare si lucrurile sunt mai simple daca ai sisteme de udare automate. La sisteme de irigare gazon personalizate ai si senzori de ploaie, care opresc imediat udarea daca afara ploua. Vezi cat costa un sistem de irigatie.

Capetele aspersoarelor se regleaza usor, se poate testa si uniformitatea pentru a uda toata zona unde aveti gazon si a evita aparitia unor zone cu gazon care si-a schimbat deja culoarea.

Intotdeauna inainte de udare e bine ca gazonul a fie aerat. Apa se va infiltra mai bine intr-un gazon aerat. Aerarea e foarte simpla, se indeparteaza plantele moarte sau care nu mai au mult de trait.

Udarea gazonului cu furtunul

Si daca te gandesti ca ai putea uda gazonul natural si cu furtunul trebuie sa stii ca nu vei putea uda uniform niciodata cu furtunul si risti sa strici gazonul. Plus ca pierzi prea mult timp, folosesti prea multa apa in unele zone, ai costuri mai mari cu udarea gazonului.

Nu se uda cu furtunul gazonul proaspat semanat pentru ca se indeparteaza imediat semintele pe care doar ce le-ai pus in sol. Doar la suprafete mici poti folosi furtun, daca ai suprafete mari e bine sa alegi aspersoarele si sistemele automate de udare.