Vara vine cu temperaturi foarte mari, care streseaza culturile si care pot afecta productivitatea lor si dezvoltarea lor pe timpul lunilor sezonului estival. De aceea este foarte important sa asiguram necesarul de apa plantelor din gradina, de exemplu, sau culturilor de pe suprafete mici, medii aflate in camp. Orice planta are nevoie de anumite cantitati de apa, de o frecventa specifica a udarilor, in functie si de locul pe care il ocupa intr-un anumit spatiu.
Irigarea incorecta vara poate duce la aparitia ciupercilor, la arderea frunzelor plantelor, asa ca trebuie sa acordam o atentie sporita tipului de irigare ales pentru culturile noastre, pentru gradina.
Cum functioneaza irigarea prin asperie?
Unul dintre cele mai populare si mai cautate tipuri de irigare este irigarea de suprafata, eficienta si rapida. Ea se poate face cel mai bine prin aspersiune sau micro-aspersiune. Irigarea prin aspersiune este de departe cea mai buna optiune, este o metoda de udare pentru orice fel de cultura sau orice tip de plante.
In practica, irigarea prin aspersiune sau printr-un kit aspersoare imita foarte bine banala ploaie. O ploaie usoara, constanta, va permite radacinilor sa absoarba mult mai usor si mai bine apa, solul are timp sa o filtreze in interior. O astfel de irigare implementata in gradina, pe camp, ar ajuta plantele care cresc in soluri calcaroase, cu tendinta de compactare evidenta, ar ajuta si livezile.
Ce este un sistem de irigare prin aspersiune? Este metoda recomandata de alimentare cu apa a culturilor agricole, a plantelor de amenajare a teritoriilor si o optiune viabila pentru un sistem irigatie gazon. Se poate folosi ca sistem eficient de racire ca o metoda mai buna de prevenire a prafului din aer.
Avantaje si elemente componente sistem irigare prin aspersiune
Ce avantaje iti aduce implementarea unui sistem de irigare prin aspersiune? Irigarea prin aspersiune va asigura mereu un microclimat optim pentru dezvoltarea culturilor, pentru dezvoltarea plantelor, incurajeaza formarea crustei la nivelul solului si schimbil de aer de la nivelul radacinii e mai usor.
In plus, nu se vor rupe frunzele sau florile plantelor, udarea e uniforma oricand, alimentarea cu apa a sistemelor de irigare este una simpla, se acopera suprafete mari de teren. Intervalele de irigare sunt scurte, performantele sistemului sunt confirmate vizual, modelul de pulverizare se modifica foarte usor la nevoie, se combat ingheturile tarzii, intretinerea implica niste costuri foarte mici, suportabile.
Singurul lucru mai putin placut la sistemele de irigare prin aspersiune este nevoia de schimbare a pozitionarii furtunurilor de alimentare pentru prevenirea tasarilor plantelor si pentru o dezvoltare cat mai uniforma.
Din ce e format sistemul de irigare prin aspersiune?
Un sistem de irigare prin aspersiune va fi format din conducte, pistoale de pulverizare, duze de pulverizare, furtuniri diverse. Se adauga sursa de apa, sursa de putere, electric, combustibil, fotovoltaic, gravitational, sprinklerele, tevile, supapele, filtrele, electrovanele, programatorul pentru irigatii inteligente, senzori de ploaie conectati la un controler, modul WIFI optional cu instrumente avansate de gestionare a apei.
Rotirile vor avea loc in cerc, fiecare rotire fiind generata de puterea apei pulverizate. Discutam astfel despre un sistem localizat de irigare. Liniile de aspersiune au lungimi de 50-100m, utile doar la curte si la gradina, la suprafete mici de irigat.
Se pot utiliza aripi de ploaie, la culturi mari, doar in camp, linii de aspersie, pentru gazon, spatii comerciale, de exemplu, componente specifice micro-aspersiunii si sisteme de ceata, doar in sere si solarii. Aspersoarele pot fi circulare oscilante, speciale pentru suprafete neregulate, cu duze diferite de udare, pentru suprafete inguste si lungi. Pentru gazon se va folosi aspersorul pop-up telescopic cu inaltimi variabile de ridicare fata de sol. Un aspersor se ingroasa si se mascheaza, apare doar cand e vorba de udare.
Prin ce difera irigarea prin aspersiune de cea prin picurare?
Pistoalele de pulverizare, duzele sunt in sistemul de aspersoare, un sprinkler poate uda un numar mai mare de plante, nu se impiedica raspandirea bolilor determinate de contactul apei, rularea si evaporarea sunt mult mai mari la irigarea prin aspersiune, eficienta e mai redusa decat in cazul irigarii prin picurare.