
Cat de des se uda gardul viu?

In orice gradina moderna gardul viu este un element important pentru o amenajare exterioara interesanta si cu o functionalitate extinsa. Gardul viu este format din arbusti, asigura umbra pentru zona in care plantat, izoleaza fonic excelent, delimiteaza clar spatiul gradinii, protejeaza si impotriva vantului si inlocuieste de multe ori gardul normal. Poate fi inalt sau scund, poate avea unul sau mai multe randuri de arbusti plantati si e foarte rezistent si usor de intretinut.
Cat de des udam gazonul
Ca sa avem un gard viu care rezista bine la conditiile de mediu existente in zona de plantare va fi nevoie sa ne ocupam mereu de ingrijirea sa. Udarea este un proces extrem de important odata ce am plantat gardul viu. Ea incepe inca din momentul finalizarii plantarii, se uda mai des la inceput pentru a ajuta radacinile sa se dezvolte si plantele sa creasca mai rapid. In primele luni e esential ca plantale din gardul viu sa aiba suficienta apa, radacinile fara apa nu vor permite cresterea plantelor, gardul viu se va usca rapid si va trebui sa o iei de la capat cu plantarea altor arbusti.
Solul si cantitatea de apa
Solul va determina ce cantitate de apa are nevoie gardul viu si cat de des va trebui udat. Daca e nisipos vei uda mai des arbustii si cu o cantitate mica de apa, daca e argilos, apa e retinuta mai bine, ai nevoie de o sesiune de udare abundenta pentru a satura solul, dupa care poate trece o perioada mai lunga pana la o noua udare.
Vara va fi nevoie de foarte multa apa in sol pentru a avea gard viu care se mentine si radacini care au suficienti nutrienti ca sa ajute planta sa faca fata stresului de la caldura prea mare. Cam 10 litri e apa la baza fiecarui arbust ar fi suficienti vara, dar asta este cantitatea pe saptamana.
Gardul viu se va uda doar noaptea, ca sa nu permiti evaporarea rapida a apei. Se recomanda udarea gardului viu o data la doua sau trei zile, 1-2 ore pe zi in prima perioada uscata de dupa plantare. Aceasta cadenta se va pastra in anotimpurile in care nu e caldura foarte mare. Un sistem de irigatii gazon poate fi gandit si automatizat si pentru irigarea gardului viu. Apeleaza la solutii profesionale in lipsa timpului pentru a avea gradina mereu verde.
Furtun de picurare
Ca modalitate de udare se poate apela la udarea cu furtun de picurare, vezi ghidul sistemului prin picurare, important este sa ai apa suficienta in sol si udare uniforma pe toata suprafata acoperita de arbustii din gardul viu. Daca ai ploi bune, cu apa mai multa o data la 10 zile, saptamanal in anumite sezoane poti sa limitezi udarea manuala sau cu furtunul special.
Foarte important este sa nu uzi in exces gardul viu pentru ca il vei distruge, vei distruge radacinile. Nu te grabi cu udarea, observa efectele fiecarei sesiuni de udare asupra arbustilor si asupra solului si ajusteaza cadenta udarilor in functie de aceste aspecte.
Tine cont mereu de tipul de sol si de proprietatile sale, discuta cu specialisti, fa o documentare minima inainte sa incepi udarea arbustilor din gardul viu. Investeste in sisteme de irigare pentru gard viu de calitate si foloseste mereu solutii profesionale de udare pentru un gard viu care arata bine si se dezvolta corect, rezista bine in timp.