
Ce inseamna scarificarea gazonului?

Ti-ai dorit dintotdeauna un gazon impecabil, pe care sa il ai la dispozitie de primavara pana toamna tarziu. Gazonul impecabil se obtine doar cu lucrari tipice fiecarui sezon si fiecarui tip de gazon. In afara de lucrari de mentenanta programate in functie de sezon va fi nevoie si de procedee de revigorare a gazonului. Cele mai simple si mai comune operatiuni de acest tip, de realizat primavara, martie-aprilie, sunt cele de scarificare si de aerare. Ele asigura atat dezvoltarea gazonului in timpul sezonului, cat si fertilizarea excelenta.
Ce presupune scarificarea gazonului?
Scarificarea gazonului se realizeaza doar cu un scarificator profesional, electric sau pe benzina. Rolul scarificarii este de a indeparta firele uscate de iarba, gazon, aparute pe timp de iarna, curatarea zonelor mai umbroase. Se improspateaza gazonul, dispar resturile vegetale moarte, speciile nedorite, firele de gazon nou vor avea putere mai multa sa porneasca in vegetatie.
Cu alte cuvinte, scarificarea gazonului se refera la taierea verticala a gazonului pentru indepartarea stratului, materiei acumulate la baza plantelor si a solului, in asa fel incat oxigenul, apa si nutrientii sa patrunda mai usor in sol.
Se imbunatateste drenajul, radacinile existente au o dezvoltare foarte buna, cresc noi radacini, solul e pregatit pentru dezvoltarea semintelor noi, buruienile nu se mai raspandesc, nu mai cresc intr-un numar atat de mare.
Ierburile cu radacini putin adanci se indeparteaza usor in urma scarificarii gazonului, gazonul va fi mai compact. Daca se foloseste si un scarificator profesional solul slabeste, radacinile gazonului avand mai mult aer la dispozitie. Eficienta fertilizarii si a irigarii, chiar si printr-un kit aspersoare gazon, creste exponential dupa aplicarea scarificarii gazonului, muschiul de pe gazon scade daca e facuta in mod corect.
Cand e nevoie de scarificare si cand e bine sa o faci?
Stii ca ai nevoie de scarificare pentru gazon atunci cand firele cresc slab, cand gazonul se ingalbeneste, capata o culoare usor maronie, moare incet, cand pamantul este compactat si se observa stratul gros de pasla de cosit, frunze moarte, muschi. Oprim si dezvoltarea ciupercilor patogene prin scarificarea gazonului, dar si a muschilor sau a lichenilor.
Si atunci cand gazonul absoarbe prea multa apa fata de alte perioade similare din trecut din punctul de vedere al temperaturilor, cand ingrasamintele nu isi fac efectul deloc, desi le aplici corect, va fi nevoie de o scarificare a gazonului. Daca atunci cand pasim pe gazon avem o senzatie moale, de burete, atunci avem strat vegetal care sufoca gazonul si nu il lasa sa se dezvolte, deci iarasi e nevoie de scarificarea gazonului.
Testul cel mai bun daca nu esti sigur ca poti aplica scarificarea: iei o grebla, perii usor gazonul, iar daca ai fire uscate iesite sigur e nevoie de scarificare. Se pot analiza si lungimile radacinilor, grosimea stratului acumulat in sectiunile din sol stabilite in prealabil ca sa iti dai seama cand e nevoie de scarificare.
Cand nu este recomandata scarificarea gazonului?
De retinut ca nu facem niciodata scarificare vara si iarna. Iarna gazonul nu se poate reface, nu are conditiile climatice necesare, nivelul de umiditate e mare, zilele sunt scurte, lumina putina.
Vara ai calduri prea mare, temperaturi prea mari, ai stres prea mare pentru gazon. Tot vara gazonul poate avea arsuri, stratul de mulci din urma tunderilor repetate poate avea rol de protectie, apa se evapora mai greu, umiditatea e optima daca apelezi la stratul de mulci.
In ce perioada are loc scarificarea?
Si totusi cand e bine sa faci scarificarea gazonului? Specialistii recomanda finalul de primavara si inceputul de toamna. Ai gazon sanatos, revigorat complet in aceste perioade optime, ai aspect sanatos pe termen lung. Primavara e nevoie de scarificare usoara, toamna de una intensiva si cat mai eficienta, de pregatire pentru iarna. Scarificarea vine cu unele efecte secundare demne de notat: buruieni, primavara, muschi, toamna.
Daca ai zone cu umbra multa in gradina si gazon sub copaci e bine sa ai scarificare primavara ca sa nu risti nimic.
Alt lucru important: scarificarea e doar pentru gazon matur, care are strat de thatch (strat organic) suficient de inalt. Daca vezi la gazonul instalat recent plante ce formeaza un strat de iarba uscata e suficient sa folosesti grebla pentru indepartare, nu scarificare. Cand ai thatch inalt de peste 2 cm te poti gandi la scarificare. Inainte de scarificare se recomanda taierea gazonului la lungime de 1 cm.
Citeste si: Cat costa un sistem de irigatii?