
Cum se tunde si intretine gardul viu?

Gardul viu este o solutie perfecta daca locuiesti la curte. Te fereste de privirile indiscrete ale trecatorilor, izoleaza fonic, asigura umbra daca e mai inalt, retine praful si gazele de esapament, ai aer mai curat in gradina.
Cu functionalitate ridicata si o multime de posibilitati de decorare oferite, gardul viu ramane preferatul proprietarilor de case si il vei gasi in mai toate gradinile moderne. Nu uita ca trebuie sa-l uzi corespunzator si un sistem de irigatii complet pentru gradina asistat de pompa irigatii, va fi gradinarul tau in 90% din timp.
Cum tundem gardul viu?
Ca sa ai gard viu des, cu un verde surprinzator, sanatos e nevoie de o ingrijire exemplara ca sa reziste in timp. O etapa importanta a ingrijirii gardului viu e tunderea sa. De obicei folosim un trimmer pentru gard viu ca sa avem cele mai bune rezultate si o tundere uniforma. Taierea gardului viu poate fi de mai multe feluri. Taiem gardul viu pentru intretinere, modelare, taiem pentru scurtare si taiem radical.
Ce dimensiune se tunde din gard?
La taierea de intretinere vom avea un gard viu mai des, lungime in parametrii doriti. Practic tundem doar 10-15 cm din lastarii noi, taierea de intretinere se practica o data pe an daca exista garduri din arbusti care raman mereu verzi, daca ai doar arbusti normali va fi nevoie de doua astfel de taieri vara. Nu se intervine asupra arbustului decat la maturizarea lastarilor noi.
Citeste si: Cum si cand se planteaza gardul viu
O taiere de scurtare vom face o data pe an, iarna, scurtam lastarii ca sa creasca mai bine si mai rapid. La taierea radicala avem nevoie de un gard viu batran, care trebuie sa se regenereze. Urmatorul sezon cresterea va fi ceva mai stufoasa, tunderea radicala are loc iarna, in zile uscate, cand nu e inghet la sol. Lunile iunie, octombrie pot fi luni excelente pentru taiere, tundere gard viu. Luna aprilie e luna ideala cand poti tunde gardul viu, atunci are loc prima tundere din an.
Gardurile vii se tund cu trimmere cu acumulatori pentru rezultate cat mai bune si eficienta sporita in timpul tunderii. Se poate folosi si o foarfeca speciala in functie de arbustii din gardul viu, dar rezultatele nu vor fi atat de bune ca la utilizarea trimmerelor moderne.
Ce mai trebuie sa facem?
E simplu. Se indeparteaza ramurile uscate, bolnave, se elimina alte plante crescute in gardul viu. Se dezinfecteaza toate ustensilele folosite la taiere ca sa nu ai boli raspandite in toti arbustii. Se vor taia de asemenea orice fel de ramuri care cresc stramb si care sunt prea aproape una de alta.
Cand NU se tunde gardul viu?
Evita sa tunzi gardul viu cand se afla in etapa de infrunzire, pentru ca are nevoie de timp prea mult ca sa isi poata reveni. E important sa urmaresti linia de crestere a arbustilor si sa localizezi cu precizie mugurii. Taietura va fi dreapta, deasupra lor la 0.6 cm. Daca vei taia oblic se va scurge seva si planta va muri. Nu se va taia prea departe de muguri pentru ca apare mucegaiul.
De la prima taiere a gardului viu in aprilie vom mai avea inca trei sau patru taieri pe an pentru mentinere forma si pentru sanatatea arbustilor. Toate taierile se fac dimineata.
Tunderea incepe mereu din partea de sus, apoi pe lateral, unde nu avem acelasi ritm de crestere. Daca e un gard viu cu inaltime pana la piept incepem invers, cu partile laterale intai si apoi ne deplasam spre partea superioara. Se va taia doar 20% din suprafata gardului viu per sesiune de toaletare, 30% din taota suprafata lui per sezon.
Intretinerea gardului viu este usoara, se indeparteaza crengile uscate mereu, cele bolnave, se stropeste gardul viu cu erbicide de calitate, se elimina buruienile si parazitii in asa fel incat arbustii sa aiba toti nutrientii de care au nevoie. Se aplica si un strat de mulcire pentru umiditate optima la nivelul radacinilor de la arbustii din gardul viu.
Iarna se vor monta panouri de protectie in jurul gardului viu, se va indeparta mereu zapada. Regula generala legata de tundere este simpla: tundeti gardul viu de doua ori – cinci ori pe an, dar si cand e nevoie, in functie de ce vegetatie are gardul viu. Ca sa avem garduri vii sanatoase vom face taieri de formare in primii ani dupa plantare. Dar cand avem deja inaltimea dorita la gardul viu se fac doar tunderi de intretinere, toaletare ornamentala.