
Cum si cand se planteaza gardul viu?

Gardul viu este format din arbusti plantati in gradina, de exemplu, pentru a forma un gard cu functionalitate extinsa. El va avea un rol multifunctional, ne asigura umbra, ne fereste de zgomotele puternice, izoleaza fonic, ne protejeaza de vant, inlocuieste gardul real, devine adapost pentru pasari.
Cat de repede creste gardul viu?
Un gard viu de calitate se va dezvolta rapid si va arata foarte bine daca este ingrijit corect. Plantarea gardului viu in gradina trebuie sa aiba loc primavara foarte devreme sau toamna, pana cand vine inghetul, cu doua sau trei saptamani inainte de el.
Nu se planteaza arbustii pentru gardul viu primavara daca vine un val de frig sau de inghet pentru ca nu vei avea rezultatele dorite si va trebui sa reiei procesul de plantare. Practic plantarea gardului viu poate fi facuta din septembrie pana in noiembrie toamna pentru a nu avea probleme cu dezvoltarea si se va evita plantarea pe timpul verii.
Daca vrei sa plantezi gard viu in perioade de vegetatie trebuie sa existe balot de pamant. Cand ai generatii noi de radacini trebuie sa uzi des gardul viu. Plantele au nevoie de acomodare in noul teren, au nevoie de apa ca sa se dezvolte, arbustii foiosi sau din specia conifere sunt destul de pretentiosi, asa ca va trebui sa ai grija foarte mare cu ei. Poti folosi aspersoare profesionale gazon, atat pentru gazon cat si pentru gardul viu in cazul in care timpul nu-ti permite sa uzi conform indicatiilor un gard viu tanar.
Cum plantam gardul viu
La plantare se va asigura un sol care seamana cu solul de unde au fost luati arbustii din gardul viu. Plantarea efectiva incepe cu saparea santului cu latime de 50 cm, adancime 30 cm la arbustii fara radacina. Arbustii vor avea radacinile udate in prealabil 10-15 minute tinute in galeata cu apa. Mocirlirea radacinilor e esentiala acum si se obtine prin inmuierea in mix de pamant galben, ceva apa si gunoi de grajd. Se mai fasoneaza radacinile inainte de punerea in pamant cu 7-8 cm pentru o plantare cat mai eficienta.
Distanta dintre plantele mocirlite este de 25 cm, doua randuri decalate cu o jumatate de interval intre ele. Deci vom avea cinci arbusti pe metru liniar. Pentru gard viu mai „dens” se vor planta noua arbusti pe metru liniar.
Groapa in care va fi plantat arbustul din gardul viu se acopera cu pamant, se taseaza mai apoi solul in jurul arbustului. In sant se pune apa, se acopera cu pamant si se obtine un musuroi. In pamant se pot pune coji de mulci, compost, turba pentru a nu avea buruieni si a avea sol umed in permanenta.
In teorie avem doua metode de plantare pentru gardul viu: insamantare si sadire de plante deja crescute. Pentru garduri vii care au scop decorativ nu vei folosi prima metoda pentru ca dureaza foarte mult pana vezi rezultatele muncii tale. A doua metoda e foarte simpla dupa cum ai vazut anterior, arbustii se vor planta imediat ce au fost cumparati, groapa unde ajung trebuie sa fie de doua ori mai mare decat radacinile acestora.
Odata plantat, gardul viu are nevoie de ingrijire permanenta, se tunde, se instaleaza iarna paravan de protectie in jurul sau, se leaga arbustii cu crengile de sus, se aplica mulci la nivelul radacinilor arbustilor cat e foarte frig afara. Gardul viu ramane cea mai buna alegere pentru intimitate mai buna, un aspect mai interesant al gradinii, pentru amenajari exterioare excelente si usor de realizat intr-un timp scurt.
Citeste si: Cum obtii compost din iarba taiata