Gazon, Gradinarit

Etapele intretinerii unui gazon perfect

etape-intretinere-gazon

Intretinerea gazonului este o operatiune complexa, care se repeta an de an, de cateva ori pe an daca e nevoie, in asa fel incat gazonul sa aiba o sansa la o crestere normala, o dezvoltare normala si un aspect cat mai placut in orice anotimp.

Operatiunile de intretinere a gazonului au un singur scop: impiedicarea uscarii sale si a problemelor legate de dezvoltarea sa. O intretinere corecta, eficienta, periodica, va feri gazonul de boli agresive, de probleme grave de dezvoltare si de rezistenta si ne va scuti si de cheltuieli mai mari in viitor.

Cele 5 etape de baza in intretinerea gazonului

Cand discutam despre intretinerea gazonului avem cinci etape importante ale acestei operatiuni:

  1. irigarea,
  2. fertilizarea,
  3. tunderea,
  4. top dressing-ul
  5. si scarificarea.

Ca sa intelegem foarte bine cat de importanta e intretinerea vom detalia pe scurt ce presupune fiecare etapa si ce efecte va avea asupra gazonului.

1. Irigarea

Irigarea este o etapa esentiala in intretinerea gazonului. Fara apa gazonul nu are cum sa supravietuiasca, sa se dezvolte in mod corect, sa creasca. Ea incepe imediat dupa ce a fost plantat gazonul si continua atat timp cat e nevoie, in functie de cerintele plantelor.

Se iriga dimineata, dupa masa, dar nu seara, asta daca nu vrei sa ai mucegai. Vara irigam zilnic, de doua ori pe zi, timpul de irigare creste cu 20 de minute cand e extrem de cald afara. Primavara sau toamna e suficient sa avem irigare la doua zile nu mai mult de 15 minute.

In primele patru saptamani de la plantarea gazonului, acesta se iriga zilnic cu suficienta apa. 

Apa va ajunge la radacina gazonului, intareste rezistenta si imunitatea gazonului. Nu se iriga cand ploua, asteapta o vreme pana sa irigi, nu iriga in exces zonele aflate sub copaci, la umbra. Firele rasucite, aspectul ingalbenit, uscat sunt semne clare ca ai nevoie de irigare pentru gazon. 

Nu ai timp pentru toate aceste operatiuni minutioase? Opteaza pentru serviciul de proiectare sistem irigatii gazon de catre echipa noastre de profesionisti, serviciu oferit gratuit clientilor nostri.

2. Fertilizarea

Fertilizarea este o alta etapa foarte importanta pentru intretinerea gazonului. Ca sa se dezvolte gazonul e nevoie de nutrienti in sol, ca sa reziste la atacul daunatilor, bolilor, iarasi e nevoie de nutrienti, de un sol fertilizat. Aspectul proaspat permanent al gazonului, cresterea in ritm normal, totul depinde de fertilizare.

Fertilizarile au loc de patru sau sase ori pe an, primavara si toamna cel mai bine, dar vor fi variatii in functie de ingrasamintele folosite, de maturizarea gazonului si de conditiile climatice. Evita fertilizarile pe timpul verii, gazonul va fi stresat si asa de temperaturile prea mari. Cel putin in primul an de la plantare e nevoie de cantitati mai mare de fertilizanti, dupa care se vor calcula cantitatile necesare in functie de nevoile gazonului si de eficienta tratamentelor anterioare.

3. Tunderea

Tunderea gazonului urmeaza in mod firesc cand a inceput cresterea gazonului. Vrei gazon sanatos si des, te ocupi cat de des poti de tundere. Se va taia doar o treime din toata lungimea gazonului, se tunde gazonul o data sau de doua ori pe saptamana daca observi o crestere rapida, daca e crestere normala, de trei ori pe luna. Niciodata nu vei tunde gazonul cand solul e uscat sau cand acesta e uscat. Cand are inaltimea de pana la 7-10 cm e bine sa fie tuns, tunderea se va adapta insa in functie de fiecare tip de gazon. 

4. Top Dressing-ul

Top Dressing-ul presupune raspandirea unui strat foarte subtire de compost pe suprafata gazonului. Asa se vor asigura nutrimentele si microorgaonismele pentru dezvoltare, protectie impotriva daunatorilor mai eficienta, control mai bun al buruienilor si al luptei cu ele. Ai nevoie cam de 0.5-1.25 cm de strat, iar cu ajutorul ploii, vantului si a organismelor din sol acest compost se ma muta in jos si va incepe sa isi faca simtite efectele. Se va folosi nisip, sol, compost de calitate, amestec de materiale in functie de tipul de gazon. Va dura cel putin cateva sezoane pana sa vezi rezultatele sale, asa ca ai rabdare, dureaza descompunerea materiei organice si actiunea microorganismelor.

5. Scarificarea

Scarificarea face parte din operatiunile de intretinere pentru gazon si contribuie la curatarea uscaturilor din gazon si a resturilor de gazon taiat ce se acumuleaza in timp. Apa, aerul sau fertilizantii pot patrunde mai usor pana la radacinile gazonului. Se realizeaza doar primavara si toamna pentru o crestere cat mai sanatoasa a gazonului. Scarificarea se va realiza doar cu grebla pentru inceput sau cu un scarificator. Am scris mai multe in articolul ce inseamna scarificarea gazonului pe care te invit sa-l citesti.

La final, aerarea poate incheia operatiunile de intretinere pentru gazon. Apa, aerul si nutrientii trebuie sa ajunga la radacinile gazonului. Solul nu trebuie sa fie compactat, aerarea se va realiza de doua ori pe an, doar primavara si toamna, evita aerarea cand solul e uscat. D