
Ghid Sistem de Irigatii prin Picurare

Irigarea este o etapa esentiala in procesul de intretinere a culturilor. Plantele au nevoie de apa ca sa se dezvolte, semintele au nevoie foarte mare de apa ca sa poata germina si asigura o cultura sanatoasa la final. Irigatiile se pot face destul de simplu astazi in functie de suprafetele disponibile si de culturile existente pe acestea, de particularitatile lor. Una dintre cele mai des intalnite tipuri de irigare, observate mai ales in solarii, sere, dar si pe suprafete mari, pe camp, la anumite culturi, este printr-un sistem de irigare prin picurare.
In ce consta un sistem de irigare prin picurare?
Irigarea prin picurare presupune aplicarea apei cat mai exact, cat mai aproape de punctul dorit, de radacina, de planta. Cantitatea de apa este foarte bine dozata, cu o exactitate foarte mare in asa fel incat culturile sa primeasca fix atat de multa apa cat au nevoie ca sa se dezvolte eficient si rapid. Nutrientii sunt distribuiti uniform si precis alaturi de apa, direct la radacina plantei, la un nivel scazut de presiune si in cantitati foarte mici fata de irigatiile clasice.
Programele de udare sunt stabilite clar in functie de tipurile de cultura pe care le avem de irigat, dar si de tipul solurilor si de conditiile climatice specifice unei anumite zone. Volumul de nutrienti si de apa utilizat este mult mai mic, recoltele fiind la fel de bogate. Se poate folosi acest tip de irigare in agricultura, pentru diverse culturi, in livezi, in viticultura, in culturile protejate, peisagistica, dar si in minerit.
Totusi, ce este un sistem de irigare prin picurare? Sistemul de irigare prin picurare este format dintr-un set de componente speciale care vor asigura acumularea, purificarea, transportul si dozarea corecta a fluxului de apa la culturi, plante, in functie de necesitatile lor specifice. Parametrii sistemelor de irigare prin picurare sunt determinati de conducta de irigare.
Avantaje si elemente componente sistem irigare prin picurare
Ce avantaje iti aduce implementarea unui sistem de irigatii prin picurare? Multe. De exemplu, nu mai depinzi de conditiile meteo, ai control total asupra recoltelor tale, creste si productia, se reduce cantiatea de resurse folosite, faci economii serioase, automatizezi si inregistrezi datele importante pentru culturile tale si pentru productie. Se adauga posibilitatea de a avea mereu un plan de culturi si irigatii, nu mai ai nevoie de forta de munca foarte multa, profitabilitatea e mai mare pe termen lung.
Daca ai terenuri marginale cu salinitate crescuta poti cultiva pe ele, chiar daca ai si forme neregulate, topografia e mai dificila in anumite zone. Plantele sunt protejate mereu de medii bacteriene si fungice, umiditatea e mereu una optima, aerarea solului e optimizata si ea, sistemul radicular creste mai dens si mai eficient.
Din ce e format sistemul de irigatii prin picurare?
Ca sa obtii un sistem de irigatii prin picurare vei avea nevoie de linii de picurare, de conducte, filtre, valve, pompe, de unitati de fertilizare, de bazin de fertilizare. Elementele cele mai importante ale sistemului de irigare prin picurare raman: furunele de picurare, tuburile de picurare, cu grosimi variabile, benzile de picurare, panglica de picurare, conductele, furtunuri cu pereti subtiri, grosimi mici, picuratorii, duzele de picurare, care pot fi simpli, inspectabili, cu compensare de presiune, reglabili.
Capul control principal, parte a sistemelor de irigare prin picurare moderne, este format din valva manuala, apometri, debimetru, valva reductie presiune, valva aerisire. Dotarile capului control contribuie la filtrare si sunt folosite filtrele simple, cu sita, pe discuri, cu nisip.
Echipamentele pentru irigarea prin sisteme de picurare pot fi fixe, daca se cultiva propriile terenuri, mobile, usor de instalat, depozitat sau colectat, daca exista terenuri in arenda.
Pe scurt, sistemul de irigare prin picurare are sursa de irigare, statie de pompare, conducta de presiune, nod administrare a ingrasamantului, unitatea de filtrare a apei, robinete si valve, conducta magistrala, tevi distributie, conducte sectoriale, conducte de irigare.
La montarea sistemului de irigare prin picurare va fi nevoie, in prealabil, de o prelucrare a solului, de erbicidare, de exemplu. Sistemele se pot instala inainte sau dupa plantarea culturilor, in functie de tehnologiile folosite. Se instaleaza statiile de filtrare, conductele magistrale pentru inceput. Urmeaza conductele de irigare, care se spala foarte bine timp de 15 minute inainte de prima folosire.
Se regleaza presiunea apei si se monteaza toate elementele necesare irigatiilor cu ajutorul sistemelor adaptate irigarii prin picurare. Filtrele se curata si se spala periodic, se folosesc valvele de presiune obligatoriu pentru eficienta pe termen lung, ajustate in diapazonul de presiune. Cand s-a terminat perioada de vegetatie tevile si eventualele mansoane existente se pot demonta sau se pot lasa fix pe locul lor pana cand va fi nevoie iarasi de ele. Conductele se demonteaza si ele cand nu mai e nevoie sau se va muta sistemul de irigare prin picurare spre alta zona unde exista o cultura care va avea nevoie de el.
Citeste si: Cat costa intretinerea gazonului?