Irigatii

Golire sisteme de irigatii pe timp de iarna Irigarden

sistem-aspersoare-inghetate

PREGATIREA SISTEMELOR PENTRU IARNA

Cum in lunile octombrie si noiembrie plantele si gazonul din curtea dvs au nevoie de apa din ce in ce mai putina, deoarece si plantele se pregatesc pentru venirea sezonului rece, la fel trebuie pregatita si instalatia de irigat pentru venirea temperaturilor scazute.

Incepand cu lunile octombrie-noiembrie ale anului ne putem astepta la ingheturi neprevazute, de aceea www.irigarden.ro vine in ajutorul dvs cu sfaturi privind golirea sistemelor de irigatii pe timp de iarna.

Pregatirea sistemului de irigat pentru iarna este un procedeu foarte important pentru buna intretinere a acestuia.

Acest procedeu se poate realiza prin 2 metode :

  • Prima metoda ar fi golirea automata a sistemelor.
    Aceasta metoda este disponibila doar in cazul in care sistemul de irigat a fost proiectat cu supape automate de golire. Daca sistemul de irigat detine supape de golire automata tot ce trebuie facut este inchiderea robinetului principal de alimentare cu apa si deschiderea manuala a electrovalvelor cate una pe rand. (aceasta metoda de golire a sistemelor de irigatii nu este garantata 100%).  
  • A doua metoda si cea mai sigura ar fi golirea de apa a instalatiei de irigat folosind un compresor.
    Dar pentru a realiza aceasta operatiune va sfatuim sa apelati la ajutor de specialitate. Aceasta metoda consta in introducerea de aer comprimat la o anumita presiune iar apa din instalatie va fi inlocuita cu aer.

La cererea clientilor nostri in urmatoarele randuri va vom explica in cativa pasi importanti cum ar trebui golita instalatia de irigatii:

Pasul 1 – Scule necesare golirii instalatiei

Avem nevoie de un compresor, un pistol cu manometru si un furtun spiralat pentru a conecta pistolul la compresor.
De asemenea avem nevoie de un adaptor pentru a conecta pistolul compresorului la distribuitorul de electrovalve (acest adaptor trebuie sa-l confectionati dvs in functie de cum a fost conceput distribuitorul de electrovalve)

Daca doriti ca echipa noastra sa va ajute la confectionarea daptorului va rugam sa ne comunicati, fie telefonic, e-mail, sau chat-ul disponibil pe site.

Odata ce aveti aceste accesorii importante pentru golitul instalatiei de irigat putem trece la pasul 2.

Pasul 2 – Golirea zonelor de apa

Primul lucru care trebuie facut inainte de a introduce aer in instalatie este INCHIDEREA ROBINETULUI PRINCIPAL care alimenteaza cu apa sistemul de irigat, in cazul in care sistemul de irigat functioneaza cu apa din foraj, atunci pompa trebuie scoasa din priza.

Conectati pistolul compresorului la distribuitorul electrovalvelor si introduceti presiune pana manometrul va indica 4 BAR.
Odata ce ati introdus presiunea in distribuitorul electrovalvelor deschideti manual prima electrovalva, iar in timp ce deschideti electrovalva nu uitati sa introduceti aer continuu in sistem.

Veti observa ca aspersoarele se ridica din pamant si vor incepe sa „ude” – acest lucru se va intampla pana ce aerul introdus inlocuieste partial apa din tevi. In moment in care, pe duzele aspersoarelor sau rotoarelor, nu va mai iesi apa, ci numai vapori, aceasta  insemnand ca circuitul este golit.
Pentru a goli toate circuitele sau zonele care le aveti nu trebuie sa faceti altceva decat sa repetati pasul nr. 2 la fiecare circuit individual.   

Pasul 3 – Golirea pompei

Singurele pompe care trebuie golite sunt cele de suprafata, pompele submersibile nu vor ingheta din cauza adancimii la care sunt puse in foraj.
Pompele de supafata trebuiesc golite de apa, deconectate de la sistemul de irigat si scoase din caminele unde sunt pozitionate.

Dupa ce pompa a fost golita si scoasa din camin, ar trebui pastrata pe perioada sezonului rece intr-o anexa unde temperatura nu scade sub 10 grade, ideal ar fi sa fie pastrate in camera tehnica a casei dvs.
Daca pompele vor ramane in camine, peste iarna, exista riscul ca primavara sa nu porneasca din cauza umezelii foarte ridicate ce se formeaza peste iarna in camin.

Un alt factor care contribuie la deteriorarea pompei peste iarna este NEFUNCTIONAREA pe o perioada indelungata.

Pasul 4 – Golirea Electrovalvelor

Chiar daca se considera ca sistemul este golit, in electrovalve ramane apa. Fiind o piesa importanta si relativ costisitoare va sfatuim sa acordati o mare atentie la golirea ei.
Electrovalvele marca Rain Bird au pe carcasa lor un surubel pentru purjare si un electromagnet sau selenoid.

Pentru a goli electrovalva, va sfatuim sa desurubati atat selenoidul, cat si surubelul pentru purjare. Dupa ce au fost desurubate, introducand aer comprimat prin orificiul cel mai mic, veti observa ca apa din electrovalva va iesi sub forma de vapori.

In momentul in care din electrovalva nu mai ies vapori, inseamna ca este goala. (Atentie mare la ochi in momentul in care efectuati acest procedeu, doarece exista riscul sa va accidentati)

Pentru a goli toate electrovalvele sistemului de irigatii nu trebuie decat sa repetati acest procedeu pentru fiecare in parte.

Dupa golirea electrovalvelor de apa trebuie insurubate atat selenoidul, cat si surubelul de purjare.  Puneti capacul cutiilor unde sunt electrovanele sau inchideti capacul caminului. 

Daca intampinati greutati in golirea sistemelor de irigat sau daca doriti sa va concepem noi un sistem de golire, va stam la dispozitie atat prin chat-ul prezent pe site cat si prin e-mail sau telefon.