
Rezistă gazonul la frig şi îngheţ?

Gazonul este acel amestec de graminee, o serie de plante care pot forma un covor ierbos când ajung la maturitate. În general, nu vei avea probleme mari cu gazonul primăvara, vara, toamna dacă îl uzi şi îl tunzi în mod regulat, vei avea iarba deasă şi verde mereu pe suprafaţa cu gazon.
Gazonul va rezista pe timpul iernii?
Iarna lucrurile se complică pentru că va interveni frigul şi îngheţul. În teorie, gazonul rezistă în orice anotimp dacă ştii exact ce să faci, ai soluţii de întreţinere potrivite şi te implici pentru a nu ajunge la distrugerea sa din cauza intemperiilor. Când e frig, zăpadă, ger şi e iarna serioasă gazonul are nevoie doar de îngrijire corectă, de protecţie şi rezistenţa pe timp de iarnă va fi excelentă.
Pregătirea pentru iarnă a gazonului din curte începe de toamna, prin tundere şi întreţinere corespunzătoare. Aşa gazonul va căpăta putere şi rezistenţa şi plantele ce îl compun vor avea o şansă mai mare să reziste pe toată perioada iernii, când e mai frig şi e şi îngheţ la sol.
Alt pericol iarna este bruma, care nu va distruge firele de gazon natural, dacă când e foarte frig s-ar putea să oprească din creştere plantele din gazon. Se adaugă ridicarea de la sol dacă avem rulouri de gazon instalate înainte de iarnă-aici e nevoie de tăvălugirea gazonului când nu avem îngheţ la sol şi nici zăpadă peste, dar şi mucegaiul de gazon, gri sau roz, cel mai periculos e cel roz.
Deci ce ai de făcut iarna pentru gazon?
Este simplu. Cureţi gazonul de frunze, crengi care mai cad pe suprafaţa sa, obiecte staţionate, care pot compacta solul, se evita traficul intens când este şi zăpada pe gazon. Cu cât zonele acoperite cu gazon sunt mai puțin tranzitate, cu atât acesta se va menține mai bine. În cazul în care depozităm lucruri pe acea suprafață, gazonul va avea de suferit.
Nu porni aspersoarele ingropate dacă ele sunt înghețate pentru că riști să forțezi sistemul.
Plus că gazonul are nevoie de hrană de calitate şi de nutrienţi ca să reziste foarte bine iarnă, trebuie acoperit la nevoie când este extrem de frig, se aplică şi fertilizant bogat în potasiu, cu puţin azot chiar înainte de venirea iernii. Vei găsi toate produsele de care ai nevoie în magazinele de specialitate sau poți folosi compost natural produs în timpul toamnei.
Răspunsul la întrebarea rezistă gazonul la frig şi îngheţ pe timp de iarnă este, aşadar, unul clar. Da, rezistă, dar trebuie să te ocupi permanent de gazon şi să observi orice fel de schimbări, să îl inspectezi şi să îl cureţi, să respecţi toate indicaţiile specialiştilor pentru îngrijirea pe timp de iarnă. Mai depinde şi de tipul său, de calitatea plantelor care compun gazonul, de ce lucrări ai făcut şi cum le-ai făcut în celelalte anotimpuri, de grija pe care i-ai purtat-o toamna.