
Cum obtinem compost din iarba taiata?

Taierea regulata a ierbii va garanta un gazon natural care arata bine mereu, care se dezvolta fara probleme, dar si o peluza superba. Iarba taiata poate avea mai multe intrebuintari dupa ce a fost stransa. In loc sa o aruncam pur si simplu la gunoi putem sa producem compost de calitate.
Compostul, ingrasamantul organic
Compostul rezulta in urma transformarii resturilor vegetale in ingrasamant organic. Se adauga iarba taiata in compost pentru a se obtine cel mai bun ingrasamant natural pentru legume, flori, pentru gradina. Pentru a obtine compostul ai nevoie de doar trei ingrediente: apa, materia bruna si iarba taiata, de exemplu.
Prin compostare este crescuta materia organica din sol, creste si calitatea solului. Ai humus de cea mai buna calitate rezultat in urma descompunerii resturilor vegetale. Dar compostul nu este suficient, ai nevoie si de udare ca la carte. Foloseste un kit de irigatie al gazonului si scapa de probleme si batai de cap.
Beneficiile compostului
Si cu cat mai mult humus in sol, cu atat vom avea si culturi mai bune, productie mai buna la recoltare. Plantele cresc mai rapid, incoltirea si inradacinarea sunt mai rapide, plantele nu vor mai avea probleme, rezista mai bine la boli, solul retine mai multa apa, se asigura o aeratie mai buna.
Obtinerea compostului din iarba taiata de la nivelul gazonului natural e destul de simpla. Materialul pentru compost se amplaseaza pe sol in asa fel incat microorganismele sa isi faca treaba si sa decsompuna rapid resturile vegetale. Se pot folosi si recipiente pentru depozitarea materiei prime, iarba taiata, cu aerisire foarte buna insa.
Ingrasamantul natural din iarba este ecologic, ieftin, imbunatateste structura solului, ingredientele din compost sunt eliberate in etape, plantele nu vor avea probleme cu suprafertilizarea.
Ingrasamant bio pentru gradina ta gratuit
Cum vom tunde iarba de pe gazon destul de des, chiar si saptamanal, vom avea mereu materie prima pentru compost de calitate. Producerea de compost din iarba taiata incepe cu pregatirea compostorului. Se pune la umbra, sa nu fie direct in vant, sub un strat de vegetatie. Vom dori sa avem umiditate cat mai mare in compost pentru a stimula procesul de producere naturala a acestei substante excelente pentru sol.
Compostorul va fi pus pe strat permeabil ca sa fie eliberata apa in exces. Niciodata nu se va scufunda gramada de iarba in pamant, se aseaza mai intai strat de ramuri, paie jos pentru aerisire si plasa peste. Pe fund aranjam iarba taiata pentru compostare. Materia organica se aseaza mai departe in straturi umed si uscat alternativ. Partea uscata nu va permite putrezirea materialului compostat.
Nu se pune doar iarba taiata pentru ca viitorul compost va fi gras si va mirosi rau, va fi impermeabil odata pus pe sol, deci se adauga si alte resturi vegetale de prin gradina. Si un aspect foarte important: iarba taiata nu va avea erbicide aplicate daca vrem compost de calitate.
Iarba uscata sau verde pentru compost?
Iarba se usuca inainte de compostare cel putin doua sau trei zile, se reduce si volumul sau. Ca sa obtinem compost din iarba ar putea dura si un an, pana la maturarea gramezii, dar se pot folosi acceleartori de compostare cu microorganisme naturale. Daca nu vrem sa folosim astfel de substante putem marunti mai bine ceea ce punem la compostat si putem arunca gramada de iarba.
Am mai putea folosi o metoda simpla pentru accelerare compostarii, compostarea la cald-se arunca iarba taiata in gramada, saptamanal, iar intr-o luna am putea avea compost.
In momentul in care a trecut un sezon se selecteaza compostul si se intoarce materialul ramas cu grebla pentru aerizare, se arunca iar in compost la final. Materialul compostat se va intoarce regulat ca sa putem avea un compost cat mai bun la finalul procesului de compostare. Se va pastra umiditatea in compostor si se va adauga si apa daca iarba taiata a ajuns prea uscata in el.